A velencei kurtizán (Dangerous Beauty)


Most egy olyan filmet szeretnék veletek megosztani veletek, amit csak tegnap láttam először. Azt hiszem, eddig a címe tartott vissza, mert eleve rossz véget sejtet. Ti is bosszankodtatok már amiatt, mennyire képesek félrenyúlni a fordítók a címekkel, legyen szó könyvekről vagy filmekről? Nem tudom, hogy ha szó szerint fordítják le (~Veszélyes szépség), mennyivel jobban vonz a dolog, de a Velencei kurtizánnál csak jobb lehet.

Végül a blog miatt (és mert az IMDb kosztümös filmek toplistájának élén áll) elővettem és abszolút nem csalódtam (bár az első helyet azért megvétóznám).

A XVI. századi gazdag Velencében a képmutató fényűzés uralkodott. Veronica Franco számára eljött a házasodás ideje, de nem mehet hozzá szerelméhez, Marco Venier-hez, mivel nincs elég hozománya. Veronica számára két választási lehetőség adott: apáca vagy kurtizán legyen. Tapasztalt édesanyja leleplezi előtte a titkát, és segítségével a szép Veronica a kurtizánok életét választja. Érzékiségével meg tudja nyerni a francia királyt Velence törökellenes terveihez. Irigyelt kurtizánná válik, egy napon azonban a várost ellepi a Fekete Halál, a pestis. Az egyház üldözni kezdi a kurtizánokat, mint az erkölcsi és egészségügyi fertő fő okozóit. A városba költözik a hírhedt inkvizíciós bíróság, amelynek ítélete elől nincs menekvés.


Veronica Franco igaz története (SPOILER!!!)


A film valós eseményeken alapszik.
Veronica Franco a művelt, elit prostituáltak életét élte, amire saját anyja tanította ki.
Még fiatalon hozzáment egy fizikushoz, de elhibázott lépésnek bizonyult, ezután elhagyta férjét és egy gazdag nemesember kitartottja lett, onnan pedig már gyorsan haladt a ranglétrán. Pártfogói révén megismerkedett a kor itáliai arisztokratáival és még III. Henrik francia királlyal is volt egy kis afférja.
Akkoriban létezett egy nyilvántartás, ami a luxusprostitáltjait sorolta fel név-cím-ár adatokkal és ebben Veronicát az egyik legnépszerűbb és legismertebb kurtizánként tüntették fel.
Veronica tehetséges költő hírében állt, kötetei is megjelentek, egyiket egyenesen a francia királynak ajánlotta.

Aztán amikor Itálián végigvonult a himlő, Veronica és családja (hat gyermeke) Franciaországba menekült. Az akkor még vagyonosnak számító Veronica hátrahagyott birtokait azonnal kifosztották.
Visszatértével bosszúhadjáratba csöppent, melynek célpontjai a velencei kurtizánok lettek. Az inkvizíciós eljárás keretében lezajló boszorkányperek végül szerencsésen zárultak az érintettek számára, de azt most már nem lehet tudni, hogy a lányok egykori ügyfelei járták-e ki a békés befejezést a számukra vagy a vérengző inkvizíció kivételesen beadta a derekát.
A perek tovább rontottak Veronica anyagi helyzetén, később pedig az a férfi, aki támogatta őt meghalt, így a nő végképp magára maradt.
Így tehát (a feltételezések szerint) Veronica idősebb éveit már szegénységben töltötte.


Linkek





0 megjegyzés