A vasálarcos (The Man in the Iron Mask)




És akkor beszélgessünk a vasálarcosról... :)

Úgy vélik, valóban létező személyről van szó, akit 1669-ben tartóztattak le, majd a Bastille-ben és több más börtönben raboskodott 1703-ban bekövetkezett haláláig. Eddig úgy tudni, harminc évnyi fogsága alatt ugyanaz az ember őrködött mellette.

A vasálarcos kiléte titok. Egyes elméletek szerint arcát álarc fedte, de elterjedtebb az a vélekedés, miszerint csak néhanap viselt álarcot, ami bársonyból és nem vasból készült. 

Mostanra már név szerint azonosították szegény sorsú fickót, aki apród lehetett, de hogy kinek dolgozott, az nem tudni. 

Mostanság viszont egy tudós, aki a témában könyvet írt, arra a következtetésre jutott, hogy a rab Mazarin bíboros apródja lehetett, és azért jutott erre a sorsra, mert rájött, az ura hogy tett szert a vagyonára, értsd: sikkasztott a királytól és az angol királynétől.

Ez hát az igaznak vélt történet  :)


XIII. Lajost a dölyfös XIV. Lajos követi a trónon, akinek uralkodása alatt egész Franciaország éhezik. A király az egykori testőrének, Athos fiának menyasszonyát szemeli ki ágyasául. Hogy megszabaduljon riválisától, a fiút végzetes csatába küldi. Athos haragjában felkeresi régi bajtársait, Porthos, Aramist és D'Artagnant, hogy segítsenek végrehajtani tervét. Ki akarja szabadítani a piperkőc király börtönében raboskodó rejtélyes foglyot. A mendemonda szerint a vasálarcos férfi nem más, mint a király ikertestvére. A népet sanyargató király helyett őt akarják trónra ültetni.

A film alapját képező könyv: Alexandre Dumas: Húsz év múlva (A három testőr 2.)


Linkek






0 megjegyzés